top of page

Препратки

Понеже често се налага да търся определени статии и видеа, които са ми направили добро впечатление, я за лично ползване, я за да помогна на някой познат, започвам да ги събирам тук. Ако съм ви дал препратка и не я намирате, моля пишете ми!

* Двайсетина глави, обсъждащи всички теми около ежедневието, подготовката и провеждането на състезание на един състезател в спортовете за издръжливост.

* Разбивка на основните принципи и методи на тренировка в "норвежкия" модел, който се базира на лактатни измервания и калибриране на усилията спрямо съответните граници.

* Дълбоко гмуркане в дебрите на тези два набиращи популярност термина и физиологичните фактори, които ги описват.

* Всичко нужно, за да можете с увереност да четете и използвате метриките, които Стрид (и някои други устройства) измерват по време на бягане.

* Систематичен обзор на научното мнение по темата за храненето и суплиментацията в живота на един състезател за издръжливост.

* Всеки състезател в спортове за издръжливост би си направил услуга, ако тества редовно нивата на феритин и желязо в кръвта. Тук ще намерите всичко по темата с конкретни примери.

* Огромно количество препратки и полезна информация за всичко свързано с тренировките и провеждането да дълго планинско състезание като UTMB.

* Кратки обобщения на изследвания и цели метаанализи по теми свързани с спортовете за издръжливост. Включва и приятни визуализации, лесни за асимилиране и споделяне

* Един от добрите треньори от близкото минало разбираемо обяснява основите на тренировъчните принципи според неговото виждане. Не засягат конкретна методика, така че са универсални.

* Много близко до моето виждане за подготовката за бегаем ултрамаратон. Продължителността е важна, но не е всичко, интензивността не трябва да бъде пренебрегвана.

* Различен поглед върху мита за задължителния позитивен сплит в ултрите, как да се избегне и защо това може да е ползено. Все още не мога да застана твърдо зад идеята, но има доста солидни аргументи.

* Най-нацепената батка в научните среди и най-големия нърд в бодибилдинг средите - д-р Майк Исраетел, поставя основите на добре обоснована методика, късаеща ежедневното хранене.

Endurance Carbohydrate Intake: Part 1 & Part 2

* Привидно невзрачен канал, но ми хареса опростеното и систематизирано обяснение на основните принципи на храненето и менажиране на енергийния разход по време на състезание с по-голяма продължителност.

* Най-добрият пример за планиране на хранене и хидратиране на който съм попадал. Супер обяснено, с примери и съвети. Игнорирайте факта, че говори за триатлон, всичко може да се преизползва в бягането, от маратон до 24 часа.

 * Тук фокуса е върху стратегията за хидратация, по-специално върху натрия - основната съставка която губим с потта.

* Сейдж и Фил анализират резултати от кръвни изследвания - как се отразява на представянето всеки един показател, по какъв начин може да му се влияе и какви са адекватните референтни стойности за състезатели в спортове за издръжливост.

! NB ! Да се има предвид това - Най-добрия момент за кръвен тест.

* Онлайн база данни на огромно количество ултрамаратонски резултати от България и света.

bottom of page